zaterdag 30 januari 2021

De hop (III) - de hop in Israël

Jeruzalem

In de eerste bijdrage over de hop liet ik weten dat ik ook in Israël een hop zag. zie Hop (I)Na afloop van mijn bezoek aan dit land zocht ik informatie op over het voorkomen van de hop in het land van de Bijbel, en ik kwam erachter dat de hop daar nota bene de nationale vogel is. Ter gelegenheid van  het zestigjarig bestaan van de staat Israël is er in 2008 een verkiezing uitgeschreven, en de hop werd gekozen  met vijfendertig procent van de stemmen.

Heel opvallend. Uitgerekend een vogel die in de Bijbel bij de onreine dieren wordt genoemd werd de nationale vogel van Israël. Dat de hop een smerige vogel is weten ze in Israël ook. Ze noemen de vogel daar doekipat, wat ‘stronthaan’ schijnt te betekenen. Wat in Nederland nog een bijnaam is, dat is in Israël dus de gangbare aanduiding van deze vogel. Maar ondanks deze veelzeggende naam won hij de verkiezing met afstand.

Er bestaat in Israël trouwens een legende die vertelt hoe de hop aan zijn  mooie kuif is gekomen;

Ooit maakte koning Salomo een vermoeiende tocht door de woestijn, de zon brandde op zijn hoofd. Een zwerm hoppen – toen nog zonder kuif – bracht hem verkoeling door boven zijn hoofd te gaan vliegen als een soort levende parasol.  De koning waardeerde dit zeer en vroeg ze hoe ze beloond wilden worden. Na enig overleg besloten de hoppen dat ze net zo'n mooie gouden kroon op hun hoofd wilden als de koning. En zo gebeurde het.

Maar al snel bleek zo'n gouden kroon erg onhandig. Niet alleen was het zo lastig vliegen, ook werd er overal op ze gejaagd om het goud te kunnen bemachtigen. De hoppen gingen terug naar koning Salomo om het probleem voor te leggen. Wijs als hij was ruilde hij de kroon van echt goud in voor een prachtige goudkleurige verenkroon die de hop nu nog steeds draagt.

De hop spreekt in Israël dus tot de verbeelding en trekt de aandacht. Ik vind het heel bijzonder dat uitgerekend deze vogel, die ons als gelovigen zo treffend een spiegel voorhoudt, de nationale vogel is van het land van de Bijbel. Ik ben haast geneigd om er de leiding van God in te zien, of op zijn minst een knipoog. Laat deze vogel die even mooi als smerig is ons juist daar maar blijven herinneren aan de dubbelheid van ons menselijk bestaan.  

Maar mijn gedachten gingen ook nog een andere kant op toen ik hoorde dat de hop de nationale vogel is van Israël. Voor mij is Israël als moderne natie ook een onreine beauty. Aan één kant is het indrukwekkend hoe in zo korte tijd dit land tot bloei is gebracht. In een droog land met veel woestijn kunnen nu miljoenen mensen wonen en ze hebben de beschikking over voldoende water. Israël is koploper in de wereld als het gaat om watertechnologie. Het heeft letterlijk de woestijn laten bloeien als een roos, om woorden van de profeet Jesaja aan te halen.

Afgezien hiervan is Israël ook het volk van Gods eerste liefde. Ik geloof dat ze nog steeds een bijzondere plek hebben in Gods hart. Ook op deze manier is Israël de beauty onder de volken, een volk waar God zich op een bijzondere manier tot verhoudt.

Maar het is niet allemaal goud dat er blinkt in de moderne staat Israël. Er is internationaal veel kritiek op de manier waarop Israël de rechten van de Palestijnen negeert. Naast de ruim zes miljoen Joden wonen er bij elkaar ook ongeveer zes miljoen Palestijnen verdeeld over de zogenaamde Palestijnse gebieden. De Palestijnen zijn een kansloos volk en velen van hen leven in bittere armoede. Ze voelen zich bestolen door Israël. De Gazastrook wordt wel de grootste openluchtgevangenis van de wereld genoemd. Het aantal slachtoffers dat het Israëlische leger maakt onder Palestijnse burgers bij zogenaamde vergeldingsacties is vele malen hoger dan het aantal slachtoffers aan de kant van Israël door aanslagen en raketbeschietingen vanuit Gaza.

Arabische wijk in Jeruzalem


Dit gebeurt in het land waar Jezus de vredestichters zalig sprak en aan zachtmoedigen beloofde dat zij het land zullen beërven. Erg dubbel allemaal. Maar ook van deze dubbelheid is de hop, de doekipat, voor mij een verbeelding.

Ondertussen hoop ik dat er een moment komt waarop we een ander Israël gaan zien. Een tijd waarin de naties zich kunnen vergapen aan een vlinderachtig volk met prachtige kleuren en een jaloersmakende kuif. Een tijd waarin Jeruzalem haar naam eer aan doet en werkelijk een stad van vrede is. Laat de herinnering aan de vele oorlogen die daar zijn uitgevochten maar vervagen doordat in alle kogelgaten in de oude stadsmuren paartjes hoppen tot broeden komen.

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dit is een ingesloten Microsoft Office -documentbestand dat mogelijk is gemaakt met Office .